понеділок, 22 березня 2021 р.

Футбол - найпопулярніший вид спорту в Україні.

Що таке найпопулярніший вид і як його визначають?

Варто відзначити, що це поняття дуже розмите і до терміну популярний кожен сам прикладає значення. Залежно від методології, дані від кожної організації та країни, наводять різні цифри. Є найпопулярніші види спорту по смотрению, є щодо участі населення. Так, наприклад, біг більш популярний в світі масового спорту, ніж футбол. Бігом займаються 9,6 відсотка, в той час як футболом - 8,4. З іншого боку, якщо брати всі ці метрики разом футбол займає перше місце за рівнем залученості, інтересу і кількості займаються людей. Не виняток і Україна, у нас він займає перше місце в усіх рейтингах найпопулярніших видів спорту. Проте, у нас в країні не проводилося жодного масштабного дослідження за популярністю видів спорту. Були кілька досліджень за кількістю запитів в пошукових системах, локальні дослідження маркетологів. Всі вони говорять про те, що однозначним лідером є футбол.

 

Чому в світі і Україні футбол лідирує?

Відповідь на це питання треба шукати в двох площинах - доступності спорту і медіа-популярності. Багато видів спорту, як допустимо, хокей відрізняються видовищністю, але не доступні більшості жителів планети. Футбол - універсальний варіант, який не вимагає нічого, крім предметів хоч віддалено нагадують м'яч і ворота. Звідси йде популярність цієї гри в будь-яких формах - прості правила і мінімум інвентарю. Також футбол - гра країн з помірним і теплим кліматом, для нього не підходить тільки зима і то, при бажанні, можна грати і взимку.

 

Цей феномен породив іншу сторону популярності футболу - медійну. Чемпіонат світу з футболу - найпопулярніше спортивне видовище, він випереджає навіть Олімпіаду, яка включає в себе величезну кількість видів. Футбол дуже швидко став спортом суперзірок і чим далі, тим більше уваги він привертає до себе, тим більше працює над тим, щоб зміцнитися в статусі самого популярного.

 

В Україні футбол закріпився як головний вид спорту в радянський період, коли команди з України були одними з кращих і потім ця популярність перекинулася вже на незалежний період. У той же час у футболі з'являються серйозні інвестиції, відкриваються школи для підготовки професійних спортсменів, але на участі більшої частин и населення це ніяк не позначалося. Масовий спорт перебував в такому ж занепаді - відсутність полів, тренерів і турнірів для всіх бажаючих. Тому участь більшості людей обмежувалося переглядом біля телевізора або на стадіоні. У той же час в футбольних країнах, таких як Німеччина, Італія, Англія - ​​рівень залучення в аматорський футбол люди різного віку - колосальний.

 

Що відбувається зараз з аматорським футболом в Україні?

 

Зараз структура розвитку аматорського футболу в Україні тільки зароджується. По всій країні діти можуть тренуватися і грати в турнірах "Давай, грай!" - брати участь можуть абсолютно всі діти незалежно від статі, здібностей та інших факторів. Тренування проходять під керівництвом тренера і в хороших умовах. З дорослим аматорським спортом ситуація важче - відсутня централізована система по Україні.

 

Футбол так чи інакше проник в життя більшості українців, але для величезної частини людей він так і залишається картинкою з матчу збірної по телевізору. Тому нам належить виконати велику роботу, перш ніж футбол можна буде дійсно назвати найпопулярнішим видом спорту за всіма параметрами.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Баскетбольний турнір присвячений пам'яті Заслуженого працівника фізичної культури Дичка Богдана Миколайовича та чемпіона України Аркадія Хочь.

03 лютого 2023 року в спортивному залі Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки проведено змагання з баскетболу пам’яті ...