середа, 16 вересня 2020 р.

Мотивація у спорті


    Успішність роботи з мотивацією в чому визначається розумінням того, то є її рушійною силою. Чи не дублюючи курс загальної психології, обмежимося декількома основними визначеннями. Так, одним з прийнятих визначень є наступне: мотивація - це сукупність факторів, що визначають поведінку. Вона розглядається як відношення між дією і причинами, які його пояснюють. Американський психолог Д. Кун додає термін "драйв" - порушену мотиваційний стан, безпосередньо активизирующее реакцію.

    Іншими словами, мотивація - це психічне властивість, що характеризує спрямованість активності людини. Її визначає збіг провідних потреб з предметом їх задоволення.

Мотивація людини включає різні види спонукань: мотиви, потреби, інтереси, прагнення, цілі, потяги, ідеали і т.д. Вона охоплює практично всі структурні утворення особистості: спрямованість, характер, емоції, здібності, психічні процеси.

 Людина одночасно може відчувати різні потреби, однак для задоволення потреби в успіху підчас потрібні роки, а для втамування голоду іноді достатньо кількох хвилин. Кожна діяльність має свої межі задоволення тих чи інших потреб, тому індивід може змінювати предмет задоволення провідної потреби, що супроводжується зміною його мотивації. Це дало підставу для введення поняття "адекватна мотивація". Вона грунтується на природному прагненні досягти успіху в обраній сфері діяльності, в тому числі, спорті.

 У масовому спорті, у фізичній культурі в основі мотивації лежить прагнення до фізичних рухам, рухової активності. У спорті вищих досягнень мотивація пов'язана з психічним напруженням, яке викликається невідповідністю діяльності можливостям спортсменів і спрямована на їх усунення. Однак у порівнянні з більшістю інших видів діяльності у спорті людина не прагне уникнути напруги і навіть, навпаки, бачить у цьому позитивну сторону змагальної боротьби, просто отримує задоволення від надмірних напруг. Ця особливість спорту як діяльності, результатом якої має стати максимальний результат, здатна відігравати негативну роль. У прагненні до перемоги спортсмени часто намагаються ігнорувати природні ресурси організму, що призводить до серйозного ризику для здоров'я і життя.

 Уявлення про те, що "чим вище мотивації - тим успішніше спортсмен" не відповідає істині. Підвищена мотивація підсилює хвилювання і напруга. З одного боку, таке підвищене прагнення може додатково стимулювати спортсмена, але з іншого - привести його до "перегорання". Виникає необхідність вибрати оптимум мотивації, до якого слід повісті спортсмена.

Серед низки теорій мотивації в спорті вищих досягнень звертають на себе увагу теорія досягнення мети і теорія самовизначення. Відповідно до першої з них, досягнення мети відображає перспективу порівняння, коли спортсмен демонструє результат кращий, ніж у суперників, або поліпшений в порівнянні з власним колишнім результатом.

Що стосується теорії самовизначення, то згідно з нею спортсмени розрізняються за рівнями самовизначення, а також залежно від зовнішніх або внутрішніх стимулів, що спонукають до спортивної діяльності.

Вибагливі-оцінна мотивація у спортсменів є одним з варіантів альтернативної мотивації. Вона визначається рівнем домагань і самооцінки, які припускають свідомий вибір дій, необхідних для досягнення наміченого результату. На відміну від рівня домагань, який, орієнтуючись на перспективу, відносно стійкий, самооцінка може мінятися навіть в ході тренування чи змагання внаслідок успіху чи неуспіху.

Відповідність рівня домагань самооцінці сприяє формуванню оптимального стану бойової готовності і, отже, підвищує функціональні можливості спортсмена. Різниця рівня домагань і самооцінки може привести до підвищеної тривожності, невпевненості спортсмена у власних діях, неадекватній поведінці в умовах тренувань і змагань. Подібні прояви негативно позначаються на спортивному результаті.

Ефективне рівновагу між цілями і засобами їх досягнення передбачає, щоб успіх діяльності оцінювався як за кінцевим результатом, так і по самому процесу. При цьому моральне і матеріальне задоволення повинно формуватися не тільки в силу досягнення намічених цілей, але і від використання чесних способів їх досягнення. У спорті вищих досягнень в силу великого політичного та економічного значення перемог етичні норми нерідко відступають на задній план.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Баскетбольний турнір присвячений пам'яті Заслуженого працівника фізичної культури Дичка Богдана Миколайовича та чемпіона України Аркадія Хочь.

03 лютого 2023 року в спортивному залі Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки проведено змагання з баскетболу пам’яті ...