середа, 30 березня 2022 р.

Спортзал під час застуди: за чи проти?


Якщо ви хочете захистити себе від застуди та грипу в холодну пору року – фізичні вправи хороший спосіб!

Коли ви не хворієте, вправи допомагають зміцнювати імунну систему та в цілому покращують здоров‘я та самопочуття. Вони працюють скоріше для профілактики хвороб, а не як спосіб лікування.


Фізична активність допомагає знизити ризики гострих респіраторних інфекцій на більш ніж 20%. А в деяких невеликих дослідженнях – результати сягали понад 40% за умови регулярних занять та достатнього рівня активності.Дослідження вказують, що люди, які регулярно мають помірні фізичні навантаження, рідше хворіють на застуду, ніж ті, що багато сидять.

Якщо у вас застуда

Нежить, незначне запалення горла чи кашель – ще не привід повністю відмовитись від фізичної активності. Найбільш ймовірно, що в цьому випадку, тренування не зашкодять вашому організму.


Вправи не прискорять процес одужання та не можуть погіршити стан. 

  • Якщо ви не впевнені, чи варто тренуватись, можете пригадати так зване правило "вище шиї" – коли ви не маєте симптомів в тілі, а лише у верхній частині тіла – нежить, чхання чи невеликий кашель. В такому випадку займатись фізичною активністю нормально.
  • Можете не припиняти заняття, але варто зменшити їхню інтенсивність та тривалість (до прикладу, біг замінити на прогулянки)
  • Краще займатись фізичною активністю на свіжому повітрі чи вдома, щоби зменшити ризики передачі вірусу в тренажерному залі чи іншому закритому приміщенні

В деяких невеликих дослідженнях вказано, що фізична активність під час застуди не впливає на тривалість хвороби та на симптоми. Втім, вправи допоможуть залишатись рухливими та покращити самопочуття.

Якщо у вас грип

Симптоми як гарячка, головний біль, біль у м‘язах, у горлі, кашель та нежить – це захисні реакції організму на вірус, що допомагають з ним боротися. Вони свідчать про активну боротьбу імунітету з грипом.

В цей час тренуватись та додатково виснажувати свій організм не можна.

Імунна система працює на всю потужність, щоби боротись з інфекцією. А фізичні навантаження — додаткова форма стресу, що ускладнює завдання для імунітету.


Якщо ви будете тренуватись з температурою – підвищуються ризики зневоднення організму. Зокрема підвищення температури може знизити силу м’язів, негативно впливає на витривалість, погіршує координацію та в цілому може стати причиною травми. Особливо якщо навантажувати організм інтенсивно.

Симптоми грипу – результат активної роботи нашої імунної системи. Тому важливо створити своєму організму умови, щоби він міг боротись з вірусом:

  • дотримуйтесь постільного режиму без зайвих навантажень
  • пийте багато рідини
  • провітрюйте приміщення та за можливості робіть вологе прибирання
  • правильно харчуйтесь та не забувайте про повноцінний сон

А тренування залиште на час, коли повністю одужаєте!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Баскетбольний турнір присвячений пам'яті Заслуженого працівника фізичної культури Дичка Богдана Миколайовича та чемпіона України Аркадія Хочь.

03 лютого 2023 року в спортивному залі Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки проведено змагання з баскетболу пам’яті ...